Vor Tids Helt

 

Af Nicki B. E. Hansen

 

Der findes romaner, der udtømmer sig selv i enkelte vendinger: “Hvad så? Skal jeg dø, så dør jeg? Det bliver ikke noget større tab for verden; sandt at sige har den længe kedet mig. Jeg har det som en mand, der keder sig på et bal og ikke tager hjem for at sove, blot fordi hans karet ikke er kommet endnu […] det er altså muligt, jeg skal dø i morgen!…Så er der ikke længere eet eneste levende væsen tilbage på jorden, som helt har forstået mig […] Er det mon, når alt kommer til alt, umagen værd at leve? Og alligevel lever man – af nysgerrighed. Man går og venter på et eller andet nyt…Det er både til at le og græde over.”.

Således romanens hovedperson, Petjorin, om sig selv og sit liv. Det er kort før en duel, som er et af de mest betagende optrin, der findes. Den er helt blændende.

Jeg har intet at føje til Petjorins tanker, men man er selvfølgelig nødt til at læse romanen, hvis man vil forstå ham ret. Ellers er det meningsløst. Den består af fire fortællinger af varierende længde. To af dem er fortalt af hovedpersonen selv, den ene er dagbog, den anden novelle. De to andre af folk, der på hver sin vis og med forskellige konsekvenser møder ham. Han sætter på mange måder sine spor. En af de to står som udgiver af Vor tids helt. Han skriver: “Muligvis vil en og anden af læserne ønske at høre min egen mening om Petjorins karakter. Mit svar – ja, det er denne bogs titel – Men det er jo en ondskabsfuld ironi! kan man så ytre. – Nåe, mon?”

Turgenjev skulle senere være mere bramfri i sin karakteristik af Petjorin og hans væsen. Til den ende opdigtede han betegnelsen ‘det overflødige menneske’. Men man må læse romanen for at forstå hvorfor.

something there is that doesn't love a wall
something there is that doesn’t love a wall
J. Lermontov: Vor tids helt. Oversat af Erik Horskjær. Gyldendal – 142 sider, 40 kroner. Artiklen er tidligere bragt i tidsskriftet Graf, bringes her efter aftale med skribenten (selveste skribenten).

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *