Hovedpersonen

 

 

af Frederik Bjerre Andersen

 

1) Her er hovedpersonen forpustet. Han fortæller om stormvejr. Sorte parker, gløden i gadelys. Om triste passager i Modest Mussorgskys musik. Ordene griber om sig, som blindgyder. Hovedpersonen taler godt for sig. Vi ser ham, han taler, og sådan kan vi tale sammen. Vi har hovedpersonens fulde opmærksomhed. Nu taler vi så om vejret og om ældre film. Hans stemme er almindelig. Dybere end lyd og højere end mørk. Nogle ville sige, at hans stemme er behagelig. At stemmen hviler lunt bag hovedpersonens læber. Det karaktertræk kan vække sympati.

2) Jeg er ikke sikker på du vil se mig igen. Hvis du ville blev du siddende. Her. Hovedpersonen smiler. Han har netop gengivet en konversation for os. En del af en. En pige han har mødt. De sad på en bænk. Længe. Så fulgte han hende til bussen. Langsomt. Han synes det var sent. Hovedpersonen kan tale om nætter og lyse morgener. Sorte formiddage, eftermiddage med over hundrede navne. Mads, Agnete og Niels, bare et par stykker. Hovedpersonen kan fortælle om sit liv. Om  andre i det. Men nu vil han hellere tale om at fortælle om sit liv. Om hvordan man gengiver det. På hvilke præmisser.

3) Hvordan afgør livet de ord, livet beskrives med. Hvordan trækkes ordene et efter et ud af munden og minder fortælleren om noget. Om detaljerne. Om noget andet, en saks. Et portræt i profil. Hvordan blafrer ordene løs i liv der falder af træer som efteråret. En sætning skrider ud og et liv tipper over. I et læs blade. Hovedpersonen hopper rundt i bunken af rødt og gult. Som var han. Som da han var et barn. Hvordan afgrænser ordene øjnene. Øjne, ordene samtidig åbner.

4) Scenarie, 100 balloner løfter himlen over morgenen. På græsset ligger en mand og en kvinde. De frydes over 200 balloner sendt til vejrs. De to udsagn punkterer hinanden. Eller vi forsøger at holde snor i stumperne. Eller i 300 balloner. De kan være godt være grønne [sic]. Lidt ligesom omgivelserne. Tæt med gymnastikpigen folder hovedpersonen en presenning omkring dem. En prik fra en rød Ford Mustang kan ses. Det kan være der slet ingen balloner er.

Into the main of waters
Teksterne er taget fra Frederik Bjerre Andersen: Hovedpersonen (2010)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *