Danske Noveller

 

 

Danske Noveller, eller

Alene Lene

 

af Agent C & The Others

 

Der var en ung Englænder som nedstammede fra sine Læreres Opmærksomhed ved sit Universitets Rejsestipendium og tog til Berlin med hele sit Sind op i sit Emne. Han gik paa biblioteket og kom hjem over det han havde fandt en vrimmel af bogstaver at hørte et raab af forskellige stemmer paa helt at tænke og gik i seng. Et Sted var Pigtraadshegnene og Tidselbæltet afbrudt og til Ruinen omgivet af deres vej.

Det kunde godt ske at han ikke vilde hjælpes. Folk vrimlede ud og ind af butikerne for at købe de sidste julegaver.

– Jeg står op nu, sagde han, sig det lige til Hanne. Og få hende til at standse den forbandede grammofon.

Han rider mod nord. Seks dage er det siden de sidst tog andre steder åben for til højre over ham den tunge og vestenvinden med sig.

– Nå, mumlede provstinden køligt, så er det den Helligånd, jeg er ganske og aldeles uenig med.

Men Gud dog, tænkte hun. Det er jo umuligt.

Så sagde den anden: “Du må først se at krumme streger, så nogle af dem nok passer sammen.”

Højt oppe drev de første hvide skyer. Snart fløj de så tæt mens de dalede ned mod gården til de havde samme farve som hele den måned det og næste med.

Da han den næste Formiddag holdt den prægtige bestemt for hans Hjerte eller paa hendes Ja i Gaar, bandt Linerne bag sin Rytter op ad Alleen og holdt foran Kanen over Isen for at sikre Vaager. Grev Gottlieb ville ikke med ham, komme, komme nu, nu!

– Jeg skal østpå i morgen. Skal de …?

– Nej, jeg skal den anden vej. Men Steen, der var videnskabsmand tog sin tropehjælm på til at lukke køkkendøren op på den betingelse at den første der kom ind var den velladte revolver løftet til slag med hånden på hans arm. Derfor satte han dem atter i frihed i den samme by og havde intet jag mere ud af et stort dyr. Borte var gården, borte var vejret da Mathias var afhængig af Esben og hans chatol. Vi har alle, hvad ellers vores arbejde har været, tilbage på hende med et klart udtryk i de døde, hvide ansigter. De havde under, som havde set til at ingen kan følge hans spor. De dundrer forgæves på hans dør. Han er inde i Lindas sart, rosa tone sammen om utrolige hemmeligheder – da hun kørte ned ad den. Tak – tak, jeg vil gerne ha dig blødt mod hans rude for motionens skyld. Hun ænsede ikke de andre Passagerer og tænkte aabenbart ikke paa de tanker ved vinduet for at se ned over gaden. Det var mennesker midt ude i Synet væk næsten før han ikke havde kendt hende. Hun var en levende og virkelig kvinde.

“Nej, gid De havde set mig dengang,” sagde hun.

the frogs came up and covered the land
(1942-1953)
(2013)

 Arbejdsspørgsmål:

spørgsmålene laves individuelt og afleveres til din dansklærer (eller ‘din gamle dansklærer’ eller ‘afdødes familie’). Skriv forståelig dansk prosa, dvs. i hele sætninger og sørg for at forklare hvad du mener. Få eventuelt en anden til at læse det hele igennem inden du afleverer. God fornøjelse. / A.C.

  1. Giv et kort referat af tekstens handlingsforløb.
  2. Lav en personkarakteristik af hovedpersonen, den unge englænder, samt et relationsdiagram over hans forhold til de andre karakterer.
  3. Beskriv hans problemer med Hanne. Hvad har det med rejsen at gøre?
  4. Hvad sker der med gården og hvad har det med Grev Gottlieb at gøre?
  5. Tror du at Greven er homoseksuel? Hvorfor / hvorfor ikke?
  6. Hvilken rolle spiller Steen for historiens slutning? Hvad ville der mon ske, hvis han slet ikke var med?
  7. Hvad er den dybere mening med kvindens afsluttende replik?
  8. Diskuter hvordan teksten italesætter både ‘The Intentional Fallacy’ og ‘der Wille zur Macht’.
inaudible as dreams
læs en projektbeskrivelse her og her og her og den altid legendariske Palle Erobren her

En tanke om “Danske Noveller”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *