litterær gætteleg, #1

Af Agent C.

 

 

Citatets Mester slår til igen. Han slår altid til igen. Hvis det er en leg, går den ud på at dampe navnene af tekster, så de glider af som gamle klistermærker og kun lige netop efterlader et omrids af hvordan de så ud, et mærke, tegn på et subjekt. Det manglende navn burde ikke denne gang udgøre et stort problem for enhver litterær detektiv med bare det mindste kendskab til the usual suspects. Der er to spørgsmål, eller: det samme spørgsmål to gange. Er du enig i det her? (Ja, dig!)

Her kommer den første ting:

Selv uden at du søger at forbinde Ordene, indgaar de Forbindelse med hinanden. Saadan er deres levende Natur. De taler sammen. Det er Ordenes Samtaler, som er Digtet, ikke Ordene i sig selv. Det,  som laa imellem dem, deres Virkning paa hinanden. Af deres indbyrdes Handlinger opstod det. At digte er at paalægge Ordene at føre en særlig samtale. Den rette Definition paa et poetisk Digt maa derfor blive: en Strøm af Ordforbindelser, gennem hvilke Poesien lader sig til Syne.

there is no peace at the gate

Det var den ene ting. Her kommer den anden.

At skrive et Digt er intet, at afvente det: alt. Jeg tror ikke, det nytter at skrive meget, som Maleren kan kaste sig ud i talløse Studier paa Lærredet, hvor han gransker Naturen Øje til Øje med den og derved fordyber sig selv og sit Herredømme over Midlerne. Digteren, der skriver meget i Haab om, at et enkelt af de mange Digte omsider skal lykkes, staar ikke alene i Fare for at blive facil, hans formende Drift er allerede blevet det. Det forberedende Arbejde, der kræver alt af ham, sker aldrig paa Papiret, men i ham selv, saa at sige i hans Liv.

Det var så de to udsagn. Især det sidste, kan man mene, er stedet hvor vandene skilles sådan omtrent midt- eller trekvartvejs i det tyvende århundrede (det gode gamle tyvende). Hvad siger du til det, så?

Svar ikke os men dig selv.

— eller hvis du virkelig ikke kan gætte hvem der her blev citeret, så skriv til os og find ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *