Kenneth Krabat taler ud

Spørgsmål af denne type, hvortil også “kan du leve af det” hører, er de vigtigste ansporelser til at skrive: Ved at gå i enrum, når vi stilles over for uvæsentligheder af den slags, og for at undgå at komme i klemme ved tilsvining af folk på gade og vej og i alkoholiske buler. At komme til at kalde idioterne for bovlamme idioter, der ikke kan tænke selv, er angiveligt på linie med at fortælle politikere, at de burde holde sig fra politik. Trangen til at sprutte over af arrigskab over så ude af stand til at indgå i noget som helst i sin omverden den største del af befolkningen er – herunder udvisning af nysgerrighed og erkendelse af egne forståelseshuller, plus at flertallet i andre erstatter ethvert tiltag til selvstændig ageren med frygtrejste pegefingre eller dét, der er værre: korporlig afstraffelse, udstødelse af stammen, indespærring på ubestemt tid, drab og slægtslang fornedrelse – kan, hvis ikke tøjles i enrum, så i hvert fald finde et leje, hvor en vis sammenhæng og orden træder frem. At skrive er derfor selvfølgelig legitimeringen af at være i fred med sine tanker, få styr på verden på en systematisk eller redskabsanerkendende facon, finde ord for sine følelser og emotioner, få beskrevet aldring og afsavn, begær og lider, kønsafstand, personligt rum og daglig trummerum, og had, kærlighed, dumhed og pengenes magt på en måde, så alt hænger sammen – for én selv. Og SÅ forsøge at tjene en skilling på det. Hvis man altså er digter. Rækkefølgen, mener jeg. For romanforfattere er det omvendt. De har altid først og fremmest tankerne på pengene, og derpå på alt det andet, hvis de kan. Ikke at DE vil være enige, men tro dem ikke. De vil reelt set ikke andet end optræde for mammon, rigtigt vrede eller forargede eller sårede eller misundelige eller fattigfine bliver de aldrig. Digtere, derimod, optræder for sig selv først. For at få det hele til at give mening. Så skide banalt, but there you have it: Mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *